3 Mayıs 2010 Pazartesi

Kafkas Mı? Karniyol Mu?


Bence karniyol...

Nedenine gelince, bence en önemli nedeni kıştan güçlü çıkması. Hep karşılaşmıyormuyuz bloklarda yada arıcılık forumlarında "arkadaşlar arınızı kışa güçlü sokun kıştan güçlü çıkarın", kıştan güçlü çıkan kovanda ne hastalık barınabilir ne besin stoğu tüketimi artar nede arı baharda kendisini toparlamak için çok fazla zaman kaybeder.

Bal mı? Hepsi de üretiyor. Fakat miktar sözkonusu olunca kafkasın dili en uzun olanıdır o ençok balı toplar. Evet doğru bir yaklaşım. Ama birde şu yönüyle düşünelim olayları. Çiçeklenmesi mükemmel olan bir alanda bulunuyorsunuz. Arılarınızda dili en kısa olanından. Burda ırk cins belirtmiyorum. Dili en kısa olan arı cinsi hangisi ise ondan olsun sizin arılarınız.

Çiçek o kadar fazla ki göz alabildiğine renk renk çeşit çeşit çiçek var.

Bunların herbirinin balözleri en dipte olacak değil tabiki, papatyanınki yukardaysa sümbülünki aşağıda olsun. Arılarınızda sümbülden balözü almayıversin. Ne kaybedersiniz.

Elde edeceğiniz İçerisinde sadece sümbülden alınmış balözü olmayan bir bal.


Benim arılarımın büyük çoğunluğu karniyol melezi ve ben 3 günde bir bakıma gidebiliyorum. Kovanlara 2 tane birden ham petek takıyorum. Aşagıdaki bölümde gördünüz geç kaldığımızda dalak sallandırmanın nasıl olduğunu.

Kafkas melezimde var. Ama o şu an itibariyle 6 çerçevede hala :( Bal sağımı bittiğinde arı 12 çerçeve dolaylarındaydı. Kıştan bi çıktı ki 4,5 çerçeve olarak. Fakat karniyollar kışa girdiklerinde 9 çerçeveydi. Kovanları ilk açtığımda birde baktımki arı 7 çerçeveye yüklü olarak arı basıyor.

3 yorum:

  1. arı ırklarını kıyaslamak yapılacak en büyük yanlışlardan biridir
    çünkü arı ırkları iklime göre ortaya çıkmıştır
    kafkasla karnıolu kıyaslamak büyük bir yanlışlıktır
    her arı kendi bölgesinde kraldır
    bu konuda iyi düşünün
    başarılar

    YanıtlaSil
  2. Sayın Taşkın

    Ben yorumuma başlarken "bu bir ansiklopedik bilgidir bu kesinlikle böyle olacaktır benim yazdıklarımın haricindekiler yanlıştır" şeklinde başlamadım.

    Bence karniyol dedim. Bu bölgeye, Kayseri şartlarına uygunluğundan, iyi çalışıp bal topladığından kısacası kendi gözlemlerimden bahsettim.

    Kafkas arısı da iyi bir arı cinsidir. Ama yöresine göre, ama sevenine göre, ama satanına göre....

    YanıtlaSil
  3. Mrb lar arkdslar smdi erzurumda ilkz ticret arcilik ypmak istyen kisi karniyolmu Yoksa kafkasmi bslmesi uygndr yrdmci olrsnz mnn olrm tsk ler

    YanıtlaSil